Mindfulness beoefenen: een kwestie van aandacht.

Ben je ook op zoek naar een betere versie van jezelf? Hoe begint zo’n zoektocht?

Meestal met het idee dat je niet goed bent zoals je nu bent, je leven niet compleet is zoals het nu is. Je hebt een betere baan of hogere functie nodig. Je moet mee kunnen praten over alles wat er te koop is of op de wereld gebeurt. Je moet een eigen mening hebben en die natuurlijk ook durven geven. Je zit niet lekker in je vel en in je huidige realiteit: dus moet er actie ondernomen worden.

Je wil naar een beter bewust zijn, je wil je heel voelen, je wil weten wie je in een vorig leven was, je wil je levensmissie kennen, je wil weten waarom je bent zoals je nu bent. Je wil rustiger en stiller worden. Dit terwijl je op een holletje snel alles doet wat je nog zou doen vandaag, zodat je vanavond laat als alles klaar is je rust kan nemen. Je bent vrij, dus ga je een ‘to do’ lijst maken en afwerken. Je wil gezonder worden, je wil patronen doorbreken, oude trauma’s opruimen, karma uit balanceren en oh ja, je wil ook van je ego af.

Dat zijn de redeneringen waar het zoeken meestal op gebaseerd is. En voor je het weet zit je apathisch thuis op de bank omdat je geen idee hebt waar je moet beginnen, of je bent manmoedig aan het shoppen in de bewustzijnsindustrie, op zoek naar een betere versie van jezelf.

Hoe zou het ook anders kunnen?

Wie zou dit voor jou kunnen doen? Een arts? Je familieleden of vrienden? Hoezeer andere mensen je ook willen en kunnen helpen bij jouw pogingen een hoger niveau van gezondheid en welzijn te bereiken. De verandering zal toch echt vanuit jezelf moeten komen. Tenslotte is er niemand die je leven voor jou kan leiden en niemand kan zo zorgzaam voor jou zijn als jijzelf.

Wat dat betreft, lijkt het ontwikkelen van mindfulness wel wat op eten. Het zou absurd zijn om iemand te vragen voor jou te eten. En wanneer je uit eten gaat, verwar je de menukaart niet met de maaltijd, en je krijgt ook niets in je maag door te luisteren hoe de ober de gangen beschrijft. Je moet het voedsel echt op eten wil het je voeden. Als je van A naar B wilt komen zal je ook daadwerkelijk op pad moeten gaan, jezelf in beweging brengen, actie ondernemen. Weten waar je even stil gaat staan, waar je links of rechts zal afslaan om je pad te vervolgen. Je zal de weg van mindfulness zelf moeten bewandelen om een mindful leven te ontwikkelen en om er de vruchten van te gaan plukken. Dan ga je begrijpen waarom mindfulness waardevol voor je kan zijn.

Zo brengen we Mindfullness ook echt in de praktijk tijdens de 8 weekse Mindfulness training.

(gedicht van Lao Tse)

We hopen altijd dat een ander het antwoord heeft.
Dat het op een andere plek beter zou zijn.
Dat ooit alles duidelijk zal zijn.
Maar dit is wat het is.
Niemand anders heeft het antwoord.
Nergens anders zal het beter zijn. En alles is er al.
In het diepste van je wezen ligt het antwoord.
Luister naar je hart.
En weet dat het enige wat je te doen staat is: ‘zijn’.